Veiligheidsnormen bij FlixBus Huren

Prix de la location d'un bus avec chauffeur
Vul je reiswensen in en krijg direct een prijs te zien

Moderne uitrusting en regelmatige controles voor je veiligheid

Technische veiligheidsnormen aan boord

Als standaarduitrusting van touringcars horen naast ABS en ESP (tractiecontrole systeem) ook snelheidsbegrenzers bij 100 km/h (sinds 1994). Om aan deze normen te blijven voldoen, moet bussen elke 12 maanden een hoofdcontrole ondergaan. Daarnaast zal er om de zes maanden na de laatste hoofdcontrole in het tweede en derde jaar van busregistratie en vanaf het vierde jaar van toelating elke 3 maanden na de laatste hoofdcontrole een veiligheidscontrole plaatsvinden.

Ervaren en getrainde chauffeurs

In de richtlijn 2003/59/EG zijn de eisen voor de basiskwalificaties en bijscholing van beroepschauffeurs met rijbewijsklasse C of D zijn vastgelegd. Chauffeurs moeten hun basiskwalificatie verkrijgen

  • door het afronden van een opleiding en een theorie-examen of
  • door het aantonen van het eerder behaalde theorie- en praktijkexamen

Vervolgens moeten bus- en vrachtwagenchauffeurs in de hele EU hun professionele vaardigheden op de actuele stand houden en deze continue opfrissen, door onder andere alle 5 jaar aan een bijscholing deel te nemen.

Europese richtlijnen bepalen hoelang een chauffeur achter het stuur mag zitten en wanneer een chauffeurswisseling plaats moet vinden. Er zijn bijvoorbeeld uniforme dagelijkse en wekelijkse rijtijden die niet mogen worden overschreden. Daarnaast moet na maximaal 4,5 uur een pauze worden ingepland om de waakzaamheid van de chauffeur zeker te stellen. Deze pauze moet 45 minuten duren en kan naar voorkeur van de chauffeur in meerdere korte pauze van 15 en 30 minuten worden opgedeeld.

Gordel om en er kan gereden worden

Iedere zitplaats heeft een veiligheidsgordel die tijdens de gehele rit gedragen moet worden. Op dit moment verplicht de Nederlandse en Belgische wetgeving nog geen kinderzitjes in touringcars. Echter, onze aanbeveling is om kinderen tussen 0 en 3 jaar in een kinderzitje te vervoeren welke met een tweepuntsgordel in de touringcar te bevestigen is. De begeleider dient zelf het kinderzitje mee te nehmen en de chauffeur behoudt het recht om het vervoer bij niet aanwezige of gebrekkige zithulpmiddelen te weigeren.